Zdrowe zamienniki pokarmowe

czwartek, 13 sierpnia 2015

Wędrujesz między regałami marketu i wrzucasz do koszyka, masło, bułki, szynkę, żółty ser.... Przy kasie jeszcze dokładasz czekoladowy batonik, bo leży na półce przed Twoimi oczami i kusi niczym jabłko Ewę. Rachunek za wszystko płacisz dość spory. Nie tylko ten przy kasie... Ten drugi to Twoje zdrowie, bo dużo przetworzonej żywności to także wiele konserwantów i polepszaczy smaku, które odkładają się w Twoim organizmie.
Co stanie się, gdy zamienisz kremówkę na jogurt, a majonez na oliwę? Oszczędzisz często zarówno przy kasie, jak i w gabinecie lekarskim lub aptece. Warto zmienić przyzwyczajenia i  wkładać do koszyka zdrowe produkty a potem przyrządzać z nich pyszne dania, po których poczujesz się lekko.



Śniadanie

Przecież biegnę do pracy, nie mam czasu, muszę to zrobić szybko - powiesz. Oczywiście, i nie proponuję Ci niczego innego poza tym, co już robisz. Zatem zamiast kanapki z tłustą wędliną,pasztetem lub żółty serem przyrząd taką samą z twarożkiem, wędliną drobiową i warzywami, np świeżym ogórkiem w sezonie, a kiszonym zimą. Do jajecznicy zamiast szynki dodaj szczypiorek i pomidory. I nie musisz je robić na maśle - wystarczy, że wlejesz na patelnię trochę wody, a będzie lekka i delikatna. Płatki czekoladowe lub kukurydziane z mlekiem zastąp owsianką z owocami i orzechami lub kefirem z owocami i otrębami.

Obiad

Jeśli nie lubisz czystych zup, doprawiaj je jogurtem lub mlekiem, a nie śmietaną. Chcesz zagęścić sos? Zrezygnuj z zasmażki i użyj mąki ziemniaczanej albo wysuszonej skórki razowego chleba. Panierka na kotlet schabowy będzie zdecydowanie lżejsza, jeśli ją zrobisz z rozkruszonych płatków kukurydzianych albo owsianych. A najlepiej panierowany kotlet zastąpić pieczoną piersią z kurczaka lub przyrządzić mięso w parowarze. Twoje kubki smakowe - choć przyzwyczajone do smażonych potraw - szybko docenią całą gamę smaków  dań przygotowanych na parze.

Kolacja


Sałatkę warzywną możesz doprawić oliwą i ziołami zamiast majonezem (albo choćby użyć majonezu pół na pół z jogurtem). Jeśli lubisz pizzę, przyrządź ją sama z mąki razowej z chudą szynką i dużą ilością warzyw. Będzie mniej kaloryczna niż ta z pizzerii. Pożegnaj od czasu do czasu ulubione parówki z keczupem, a powitaj wędzoną makrelę, śledzia, łososia lub inną rybę,którą lubisz. A zamiast mięsa spróbuj do pierogów dodać farsz z soczewicy - smakuje prawie jak mięso.


Przekąski

Zamiast jogurtu smakowego, w którym często jest sporo cukru i innych dodatków (zerknij przy okazji na etykietę, by to sprawdzić), wybierz jogurt naturalny, zwykłą maślankę lub kefir i takie same mleko. Możesz do nich dodać owoce. Masz ochotę na deser? Zapomnij o bitej śmietanie i zrób coś pysznego ( a znacznie lepszego) na bazie serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego z dodatkiem owoców i orzechów. 
Wcale nie musisz solić. Naprawdę! Spróbuj wykorzystać zioła. Ich aromat zmniejsza ochotę na sól. Najlepsza jest w tej roli mieszanka bazylii i estragonu, a także tymianek, mięta pieprzowa, melisa, szczypiorek,natka pietruszki i cząber. A jeśli już rzeczywiście bez soli nie możesz się obejść,wybierz zamiast zwykłej sól morską, bogatą w sole mineralne i mikroelementy.
Wybierając chleb razowy, zwracaj uwagę na jego kolor i ciężar. Powinien być trochę szary, dość zbity i ciężki. Lekki, w kolorze czekoladowym został zapewne  wypieczony ze zwykłej mąki i zabarwiony karmelem.

Prześlij komentarz