Co stanie się, gdy zamienisz kremówkę na jogurt, a majonez na oliwę? Oszczędzisz często zarówno przy kasie, jak i w gabinecie lekarskim lub aptece. Warto zmienić przyzwyczajenia i wkładać do koszyka zdrowe produkty a potem przyrządzać z nich pyszne dania, po których poczujesz się lekko.
Śniadanie
Obiad
Jeśli nie lubisz czystych zup, doprawiaj je jogurtem lub mlekiem, a nie śmietaną. Chcesz zagęścić sos? Zrezygnuj z zasmażki i użyj mąki ziemniaczanej albo wysuszonej skórki razowego chleba. Panierka na kotlet schabowy będzie zdecydowanie lżejsza, jeśli ją zrobisz z rozkruszonych płatków kukurydzianych albo owsianych. A najlepiej panierowany kotlet zastąpić pieczoną piersią z kurczaka lub przyrządzić mięso w parowarze. Twoje kubki smakowe - choć przyzwyczajone do smażonych potraw - szybko docenią całą gamę smaków dań przygotowanych na parze.
Kolacja
Sałatkę warzywną możesz doprawić oliwą i ziołami zamiast majonezem (albo choćby użyć majonezu pół na pół z jogurtem). Jeśli lubisz pizzę, przyrządź ją sama z mąki razowej z chudą szynką i dużą ilością warzyw. Będzie mniej kaloryczna niż ta z pizzerii. Pożegnaj od czasu do czasu ulubione parówki z keczupem, a powitaj wędzoną makrelę, śledzia, łososia lub inną rybę,którą lubisz. A zamiast mięsa spróbuj do pierogów dodać farsz z soczewicy - smakuje prawie jak mięso.
Przekąski
Zamiast jogurtu smakowego, w którym często jest sporo cukru i innych dodatków (zerknij przy okazji na etykietę, by to sprawdzić), wybierz jogurt naturalny, zwykłą maślankę lub kefir i takie same mleko. Możesz do nich dodać owoce. Masz ochotę na deser? Zapomnij o bitej śmietanie i zrób coś pysznego ( a znacznie lepszego) na bazie serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego z dodatkiem owoców i orzechów.
Wcale nie musisz solić. Naprawdę! Spróbuj wykorzystać zioła. Ich aromat zmniejsza ochotę na sól. Najlepsza jest w tej roli mieszanka bazylii i estragonu, a także tymianek, mięta pieprzowa, melisa, szczypiorek,natka pietruszki i cząber. A jeśli już rzeczywiście bez soli nie możesz się obejść,wybierz zamiast zwykłej sól morską, bogatą w sole mineralne i mikroelementy.
Wybierając chleb razowy, zwracaj uwagę na jego kolor i ciężar. Powinien być trochę szary, dość zbity i ciężki. Lekki, w kolorze czekoladowym został zapewne wypieczony ze zwykłej mąki i zabarwiony karmelem.
Prześlij komentarz