Wszystkie posiłki należy sporządzić z produktów świeżych. Potrawy z warzyw należy przyrządzać tuż przed podaniem aby zachować ich wysoką wartość odżywczą, dodatek oleju do tych potraw zmniejsza straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) Przygotowując pulpety z drobiu mięso należy ugotować razem z włoszczyzną, następnie oddzielić od kości i zemleć z bułką namoczoną w mleku. Do masy dodać jajo, posiekaną drobno pietruszkę, przyprawy i uformować pulpety. Następnie obtoczyć w mące i gotować około 25 minut w wywarze z włoszczyzny. Gotując zupę z porów, włoszczyznę i pory należy ugotować, przetrzeć, dodać zawiesinę sporządzoną z mleka i mąki. Żółtko roztarte z mała ilością oleju rozprowadzić z niewielką ilością zupy, a następnie wymieszać z całością. Przed podaniem dodać drobno posiekaną pietruszkę i podawać z groszkiem ptysiowym wykonanym wg przepisu: Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesiana mąkę i energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitego ciasta (gdy odchodzi od brzegów naczynia i straci zapach surowej mąki), pozostawić do wystudzenia. Następnie ciasto przełożyć do miski i wbijając po jednym jajku utrzeć na gładką masę. Na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką brytfannie formować za pomocą szprycy małe kuleczki i piec w nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.
Śniadanie:
Kanapki:
- 50 g chleba graham
- 50 g chleba żytniego jasnego
- 10 g masła śmietankowego
- 25 g polędwicy pieczonej
- 20 g sera edamskiego
Surówka z kapusty pekińskiej:
- 60 g kapusty pekińskiej
- 30 g jabłek
- 5 g koperku
- 10 g śmietany 12 %
- 250 ml soku pomarańczowego
II Śniadanie:
- 100 g bułka kajzerka
- 20 g pasztetu kieleckiego
- 20 g ogórka kwaszonego
- 250 ml soku marchwiowo-jabłkowego
Obiad:
Zupa z porów:
- 50 g włoszczyzny
- 100 g porów
- 50 g mleka 3,2 %
- 3 g mąki pszennej
- 3 szt żółtka
- 3 g oleju
- 10 g śmietany kremówki
- 50 g groszku ptysiowego
Ziemniaki puree:
- 120 g ziemniaków
- 5 g masła
- 10 g mleko 3.2 %
- 50 g włoszczyzny bez kapusty
- 150 g mięsa drobiowego
- 20 g bułki czerstwej
- 20 g mleka 3.2 %
- 10 g jajka
- 3 g zielonej pietruszki
Surówka z marchwi:
- 50 g marchwi
- 30 g kapusty kwaszonej
- 30 g jabłek
- 3 g natki pietruszki
- 3 g oleju słonecznikowego
- 250 g herbaty zielonej bez cukru
Podwieczorek:
- 150 g jogurtu owocowego
- 20 g musli z owocami suszonymi
- 120 g banana
- 250 g herbaty owocowej bez cukru
Kolacja
- 100 g chleba mieszanego pszenno- żytniego
- 10 g masła
Pasta z sera twarogowego i ryby wędzonej:
- 20 g chudego sera twarogowego
- 20 g makreli wędzonej
- 10 g mleka 3,2%
- 3 g natki pietruszki
Surówka z selera:
- 30 g selera
- 30 g jabłek
- 10 g orzechów włoskich
- 20 g kefiru 2 %
Prześlij komentarz