Przykładowy jadłospis dla młodzieży męskiej w wieku 16-18 lat na sezon zimowy (2500 kcal)

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Wszystkie posiłki należy sporządzić z produktów świeżych. Potrawy z warzyw należy przyrządzać tuż przed podaniem aby zachować ich wysoką wartość odżywczą, dodatek oleju do tych potraw zmniejsza straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) Przygotowując pulpety z drobiu mięso należy ugotować razem z włoszczyzną, następnie oddzielić od kości i zemleć z bułką namoczoną w mleku. Do masy dodać jajo, posiekaną drobno pietruszkę, przyprawy i uformować pulpety. Następnie obtoczyć w mące i gotować około 25 minut w wywarze z włoszczyzny. Gotując zupę z porów, włoszczyznę i pory należy ugotować, przetrzeć, dodać zawiesinę sporządzoną z mleka i mąki. Żółtko roztarte z mała ilością oleju rozprowadzić z niewielką ilością zupy, a następnie wymieszać z całością. Przed podaniem dodać drobno posiekaną pietruszkę i podawać z groszkiem ptysiowym wykonanym wg przepisu: Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesiana mąkę i energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitego ciasta (gdy odchodzi od brzegów naczynia i straci zapach surowej mąki), pozostawić do wystudzenia. Następnie ciasto przełożyć do miski i wbijając po jednym jajku utrzeć na gładką masę. Na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką brytfannie formować za pomocą szprycy małe kuleczki i piec w nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.

Śniadanie:


Kanapki:
  • 50 g chleba graham
  • 50 g chleba żytniego jasnego
  • 10 g masła śmietankowego
  • 25 g polędwicy pieczonej
  • 20 g sera edamskiego
Surówka z kapusty pekińskiej:
  • 60 g kapusty pekińskiej
  • 30 g jabłek
  • 5 g koperku
  • 10 g śmietany 12 %
  • 250 ml soku pomarańczowego

II Śniadanie:
  • 100 g bułka kajzerka
  • 20 g pasztetu kieleckiego
  • 20 g ogórka kwaszonego
  • 250 ml soku marchwiowo-jabłkowego

Obiad:

Zupa z porów:
  • 50 g włoszczyzny
  • 100 g porów
  • 50 g mleka 3,2 %
  • 3 g mąki pszennej
  • 3 szt żółtka
  • 3 g oleju
  • 10 g śmietany kremówki
  • 50 g groszku ptysiowego
Ziemniaki puree:
  • 120 g ziemniaków
  • 5 g masła
  • 10 g mleko 3.2 %
Pulpety z drobiu:
  • 50 g włoszczyzny bez kapusty
  • 150 g mięsa drobiowego
  • 20 g bułki czerstwej
  • 20 g mleka 3.2 %
  • 10 g jajka
  • 3 g zielonej pietruszki
Surówka z marchwi:
  • 50 g marchwi
  • 30 g kapusty kwaszonej
  • 30 g jabłek
  • 3 g natki pietruszki
  • 3 g oleju słonecznikowego
  • 250 g herbaty zielonej bez cukru
Podwieczorek:
  • 150 g jogurtu owocowego
  • 20 g musli z owocami suszonymi
  • 120 g banana
  • 250 g herbaty owocowej bez cukru
Kolacja

  • 100 g chleba mieszanego pszenno- żytniego
  • 10 g masła
Pasta z sera twarogowego i ryby wędzonej:
  • 20 g  chudego sera twarogowego
  • 20 g makreli wędzonej
  • 10 g mleka 3,2%
  • 3 g natki pietruszki
Surówka z selera:
  • 30 g selera
  • 30 g jabłek 
  • 10 g orzechów włoskich
  • 20 g kefiru 2 %
250 g herbaty bez cukru


Prześlij komentarz