Wszystkie posiłki należy sporządzać z produktów świeżych . Potrawy z warzyw należy przyrządzić tuz przed podaniem, aby zahamować wysoka wartość odżywcza i dodatek oleju do tych potraw zmniejsza straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A ,D ,E, K Przyrządzając sałatkę a la Waldorff należy seler krotko obgotować w osolonej wodzie, następnie razem z jabłkami pokroić w Słupi lub kostkę , skropić sokiem z cytryny, dodać kefir (można go zastąpić majonezem) i rozdrobnione orzechy. Sporządzając pulpety z drobiu mięso należy ugotować razem z włoszczyzna, następnie oddzielić od kości i zemleć z bułka namoczona w mleku. Do masy dodać jaja, posiekać drobno zielona pietruszkę i przyprawić do smaku. Uformowane pulpety należy obtaczać w mace i gotować około 25 min w wywarze z włoszczyzny.
Kanapki z szynką
- 100 g chleba graham
- 10 g masła stołowego śmietankowego
- 40 g szynki wędzonej
- 45 g selera
- 45 g jabłka
- 10 g orzechów włoskich
- 10 g kefiru 1,5% tłuszczu
Kakao
- 250 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 7 g kakao
- 10 g cukru
II ŚNIADANIE
Bułka z serem
- 60 g bułki kajzerki
- 5 g masła wiejskiego extra
- 25 g sera gouda
100 g mandarynek
250 ml wody mineralnej
OBIAD
Zupa pomidorowa
- 50 g włoszczyzny bez kapusty
- 30 g koncentratu pomidorowego 30%
- 30 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 10 g mąki pszennej poznańskiej
- 5 g oleju słonecznikowego
- 15 g śmietany kremówki
- 2 g natki pietruszki
- 30 g ryżu
Ziemniaki puree
- 150 g ziemniaków
- 15 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 5 g oleju słonecznikowego
Pulpety z drobiu
- 50 g włoszczyzny bez kapusty
- 130 g mięsa drobiowego
- 10 g bułki czerstwej
- 15 ml mleko 1,5% tłuszczu
- 20 g jajka
- 15 g mąka pszennej poznańskiej
- 2 g natki pietruszki
100 g ogórków kwaszonych
250 g soku z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK
15 g wafli ryżowych
150 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu
100 g banana
250 ml herbaty ziołowej
KOLACJA
Kanapki z polędwicą i serem twarogowym
- 100 g chleb mieszanego żytniego
- 10 g masła wiejskiego ekstra
- 30 g polędwicy wędzonej
- 30 g sera twarogowego chudego
Surówka z porów
- 50 g pora
- 5 g natki pietruszki
- 5 g koperku
- 5 g soku z cytryny
- 5 g oleju słonecznikowego
250 ml soku pomarańczowego
Prześlij komentarz