Przykładowy jadłospis młodzieży dla damskiej w wieku 13-16 lat na sezon zimowy (2400 kcal)

wtorek, 29 grudnia 2015

Wszystkie posiłki należy sporządzać z produktów świeżych . Potrawy z warzyw należy przyrządzić tuz przed podaniem, aby zahamować wysoka wartość odżywcza i dodatek oleju do tych potraw zmniejsza straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A ,D ,E, K Przyrządzając sałatkę a la Waldorff należy seler krotko obgotować w osolonej wodzie, następnie razem z jabłkami pokroić w Słupi lub kostkę , skropić sokiem z cytryny, dodać kefir (można go zastąpić majonezem) i rozdrobnione orzechy. Sporządzając pulpety z drobiu mięso należy ugotować razem z włoszczyzna, następnie oddzielić od kości i zemleć z bułka namoczona w mleku. Do masy dodać jaja, posiekać drobno zielona pietruszkę i przyprawić do smaku. Uformowane pulpety należy obtaczać w mace i gotować około 25 min w wywarze z włoszczyzny.

ŚNIADANIE


Kanapki z szynką

  • 100 g chleba graham 
  • 10 g masła stołowego śmietankowego 
  • 40 g szynki wędzonej 
Sałata a la Waldorf

  • 45 g selera   
  • 45 g jabłka 
  • 10 g orzechów włoskich 
  • 10 g kefiru 1,5% tłuszczu 

 Kakao

  • 250 ml  mleka 1,5% tłuszczu 
  • 7 g kakao 
  • 10 g cukru

II ŚNIADANIE 

Bułka z serem

  • 60 g bułki kajzerki 
  • 5 g masła wiejskiego extra 
  • 25 g sera gouda 

100 g mandarynek
250 ml wody mineralnej

OBIAD 

Zupa pomidorowa

  • 50 g włoszczyzny bez kapusty 
  • 30 g koncentratu pomidorowego 30% 
  • 30 ml mleka 1,5% tłuszczu   
  • 10 g mąki pszennej poznańskiej 
  • 5 g oleju słonecznikowego  
  • 15 g śmietany kremówki 
  • 2 g natki pietruszki
  • 30 g ryżu  

 Ziemniaki puree 


  • 150 g ziemniaków
  • 15 ml mleka 1,5% tłuszczu 
  • 5 g oleju słonecznikowego

Pulpety z drobiu

  • 50 g włoszczyzny bez kapusty 
  • 130 g mięsa drobiowego  
  • 10 g bułki czerstwej 
  • 15 ml mleko 1,5% tłuszczu 
  • 20 g jajka 
  • 15 g mąka pszennej poznańskiej
  • 2 g natki pietruszki 

100 g ogórków kwaszonych
250 g soku z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK

15 g wafli ryżowych
150 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu
100 g banana
250 ml herbaty ziołowej

KOLACJA

Kanapki z polędwicą i serem twarogowym

  •  100 g chleb mieszanego żytniego
  •  10 g masła wiejskiego ekstra 
  •  30 g polędwicy wędzonej 
  •  30 g sera twarogowego chudego 

 Surówka z porów

  • 50 g pora
  • 5 g natki pietruszki
  • 5 g koperku 
  • 5 g soku z cytryny 
  • 5 g oleju słonecznikowego

250 ml soku pomarańczowego


Prześlij komentarz