Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem
- 1 opakowanie serka ricotta
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
- masło lub olej kokosowy do smażenia
- do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe
Sposób przygotowania:
- Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
- W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników.
- Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami.
W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym.
W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej.
Czym zastąpić sól himalajską?
OdpowiedzUsuńTwoje pancake's wyglądają doskonale! <3
OdpowiedzUsuń