Domowe puszyste pancakes

piątek, 19 lutego 2016

Kto nie kocha pancakes, ten kłamie. Ich się nie da nie lubić i wcale się nie dziwię, że dzieci tak bardzo je uwielbią. To chyba jedno z najpopularniejszych śniadań dla najmłodszych smakoszy. Można je modyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • masło lub olej kokosowy do smażenia
  • do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe
Sposób przygotowania:


  1. Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
  2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników.
  3. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami.

W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym.
W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej.

2 komentarze