Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret.
WARZYWNY
Składniki:
- 3 cebule
- 4 marchewki
- 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- liść laurowy
- 2-3 gałązki tymianku
- 10 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.
- Obierz czosnek, opłucz mały pęczek natki pietruszki ( koniecznie zwiąż nitką).
- Wszystkie składniki włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody.
- Doprowadź d o wrzenia, odszumuj. Gotuj pod przykryciem około godzinę. Zdejmuj tworzącą się pianę.
- Przecedź wywar przez gęste sito.
UWAGA ! Zimny wywar przechowuj w lodówce, nie dłużej niż trzy dni.
DROBIOWY
Składniki:
- 2 kg kury
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- pęczek natki pietruszki
- liść laurowy
- 3 gałązki tymianku
- 10 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
- Oczyść i umyj kurę.
- Włóż do garnka obrane i pokrojone na ćwiartki cebule.Obierz i umyj marchew, łodygi selera. Pokrój na kawałki. Dodaj opłukaną natkę, liść laurowy, tymianek oraz pieprz.
- Zalej kurczaka i warzywa wodą aby były całkowicie zakryte.
- Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij tworzącą się pianę. Gotuj na małym ogniu około 3 godziny. Co jakiś czas usuwaj szumowinę. Uzupełniaj wodę, która odparowała.
- Przecedź wywar. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.Usuń zakrzepły na powierzchni wywaru tłuszczu.
UWAGA ! Im dłużej gotujemy wywar tym jest bardziej esencjonalny.
MIĘSNY
Składniki:
- 2 kg kość wołowych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/4 korzenia selera
- 10 ziaren pieprzu
- ząbek czosnku
- puszka przecieru pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
- Kości umyj i przypiecz w piecyku około 40 minut.
- Obierz cebule, marchew oraz seler. Pokrój na cztery części. Ułóż obok kości i piecz około 15 minut.
- Kości i warzywa włóż do garnka. Zalej wodą tak, by je przykryła.
- Dodaj pieprz, czosnek, przecier oraz nać pietruszki i liść laurowy.
- Gotuj bez przykrycia 4-5 godzin (uzupełniaj wyparowaną wodę).
- Wywar przecedź przez gęste sitko. Gdy dobrze ostygnie, zdejmij z wierzchu warstwę tłuszczu
UWAGA ! Wywar będzie przejrzysty, jeśli go sklarujesz.
GRZYBOWY
Składniki:
- 16 suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1 mały por
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Umyj i namocz grzyby.
- Oczyść i umyj marchew, pietruszkę, seler i por.
- Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź.
UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów lub zup.
Prześlij komentarz