Domowe wywary bez dodatku chemii

niedziela, 14 lutego 2016

Coraz więcej przepisów bazuje na wywarze przygotowanym na bazie kostek rosołowych lub bulionu. Taki wywar nie tylko nie zawiera żadnych substancji odżywczych, ale także zmienia smak potraw i upodabnia je do siebie. Kostki i buliony nafaszerowane są substancjami chemicznymi, utwardzonymi tłuszczami roślinnymi i wzmacniaczami smaku.

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret.



WARZYWNY

Składniki:
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 10 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:
  1. Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.
  2. Obierz czosnek, opłucz mały pęczek natki pietruszki ( koniecznie zwiąż nitką).
  3. Wszystkie składniki włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody.
  4. Doprowadź d o wrzenia, odszumuj. Gotuj pod przykryciem około godzinę. Zdejmuj tworzącą się pianę.
  5. Przecedź wywar przez gęste sito.

UWAGA ! Zimny wywar przechowuj w lodówce, nie dłużej niż trzy dni.

DROBIOWY


Składniki:

  • 2 kg kury
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 gałązki tymianku
  • 10 ziaren pieprzu


Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kurę.
  2. Włóż do garnka obrane i pokrojone na ćwiartki cebule.Obierz i umyj marchew, łodygi selera. Pokrój na kawałki. Dodaj opłukaną natkę, liść laurowy, tymianek oraz pieprz.
  3. Zalej kurczaka i warzywa wodą aby były całkowicie zakryte.
  4. Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij tworzącą się pianę. Gotuj na małym ogniu około 3 godziny. Co jakiś czas usuwaj szumowinę. Uzupełniaj wodę, która odparowała.
  5. Przecedź wywar. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.Usuń zakrzepły na powierzchni wywaru tłuszczu.

UWAGA ! Im dłużej gotujemy wywar tym jest bardziej esencjonalny.

MIĘSNY


Składniki:
  • 2 kg kość wołowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 10 ziaren pieprzu
  • ząbek czosnku
  • puszka przecieru pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy


Sposób przygotowania:
  1. Kości umyj i przypiecz w piecyku około 40 minut.
  2. Obierz cebule, marchew oraz seler. Pokrój na cztery części. Ułóż obok kości i piecz około 15 minut.
  3. Kości i warzywa włóż do garnka. Zalej wodą tak, by je przykryła.
  4. Dodaj  pieprz, czosnek, przecier oraz nać pietruszki i liść laurowy.
  5. Gotuj bez przykrycia 4-5 godzin (uzupełniaj wyparowaną wodę).
  6. Wywar przecedź przez gęste sitko. Gdy dobrze ostygnie, zdejmij z wierzchu warstwę tłuszczu

UWAGA ! Wywar będzie przejrzysty, jeśli go sklarujesz.


GRZYBOWY
Składniki:

  • 16 suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 mały por
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
  1. Umyj i namocz grzyby.
  2. Oczyść i umyj  marchew, pietruszkę, seler i por.
  3. Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź.

UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów lub zup.


Prześlij komentarz