Domowy ser żółty

wtorek, 10 maja 2016

Ser żółty domowej roboty to odpowiednia kompozycja składników pozwalających na stworzenie zdrowego, pysznego i naturalnego sera żółtego dobrego do kanapek i potraw. Ser domowej roboty to naturalny, bez konserwantów, sztucznych barwników produkt na bazie mleka i jogurtu. Doskonały smak nie rożni się wiele od sera kupowanego w sklepie.


Składniki:


  • 5 litrów tłustego mleka
  • 200 ml kefiru lub jogurtu
  • 10 kropli podpuszczki
  • 3-4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
  1. Zakwas.Tłuste mleko, najlepiej kupione od rolnika (jeśli kupujesz w sklepie, to nie UHT, lecz delikatnie pasteryzowane), podgrzej do 30 stopni C. Dodaj jogurt lub kefir ostrożnie wymieszaj i poczekaj 15 minut. Dodaj 10 kropli podpuszczki (kupisz w sklepie internetowym). Znów delikatnie wymieszaj i odstaw, aby powstał skrzep (jak galaretka).
  2. Krojenie. Robi się to powolnymi ruchami, używając noża lub np. drewnianej szpatułki z ostrym bokiem. Najpierw krój skrzep w podłużne pasy, potem, małe kostki o boku około 1,5 cm. Zostaw w naczyniu na kilka minut aby kostki się utwardziły.
  3. Obsączyć i podgrzewać. Nadmiar serwatki usuń łyżką wazową, stając się nie uszkodzić kostek skrzepu. Wlej 2-3 szklanki wody podgrzewaj do 50 stopni C i mieszaj delikatnie. Usuń nadmiar wody, gdy skrzep się zagęścił.
  4. Formowanie. Rozdrobnione kostki wyłóż a podwójnie złożoną gazę i odsącz serwatkę. Nie wyciskaj! Włóż do formy serowarskiej (około 4 zł) razem z gazą i dociśnij np. odważnikiem. Po 30 minutach odwróć ser znów dociśnij. Zostaw na 2 godziny.
  5. Przyprawianie.Do litra wrzątku dodawaj po łyżeczce soli. Sprawdzaj stężenie solanki wkładając obrany ziemniak. Gdy wypłynie, to znak, że solanka jest prawidłowa. Ostudź ją, włóż do niej na mniej wiecej godzinę ser wyjęty z formy. Obracaj co kilkanaście minut.
  6. Dojrzewanie. Ser owiń w lianą ściereczkę, połóż na drewnianej lub bambusowej desce i umieść w miejscu, gdzie temperatura wynosi 12-16 stopni C, a wilgotność powietrza 65- 80 procent. Może to być piwnica lub półka w lodowce położna najdalej od zamrażalnika. Przemywaj codziennie ser solanką, w której się moczył i odwracaj. Po 2 tygodniach jest gotowy ale może dojrzewać dłużej.

Wartość odżywcza:



Smacznego! :)

Prześlij komentarz