Czosnek - lek na całe zło

wtorek, 30 sierpnia 2016

Czosnek jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jakie towarzysza człowiekowi od kilku tysięcy lat. Do Europy przywędrował prawdopodobnie z Azji. Na glinianych tabliczkach, znaleziony w egipskim grobowcu sprzed 4 tysięcy lat p.n.e, znajdują się wizerunki czosnku. W starożytnej Grecji i Rzymie uważano, ze wzmacnia męstwo i waleczność, działa odtruwająco, uodparnia przeciw truciznom a nawet.. zwalcza zaklęcia. Historycy nazywali go "antybiotykiem starożytności". Czy tylko starożytności?

Według aktualnych badań nadużywanie leków syntetycznych, który działanie uboczne nie są do końca przewidywalne. Naturalnie proponuje sprawdzoną profilaktykę zdrowotną z użyciem tradycyjnych leków, które dała nam natura.

O czosnku


* wyróżniamy około 700 gatunków czosnku, niektóre z nich są wykorzystywane jako rośliny ozdobne.
* główki czosnku słonego- potrafią osiągnąć rozmiary pomarańczy.
* aby pozbyć się zapachu czosnku z ust, niektórzy polecają żucie natki pietruszki lub kilku goździków, bądź popijanie mlekiem w trakcie jego jedzenia.
* ząbek czosnku waży około 5 g, profilaktyczna dzienna porcja dla osoby dorosłej wynosi 2-5g świeżego czosnku.

Czosnek - lek aktualny od starożytności po dzień dzisiejszy


- Pomaga zadbać o serce: obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz hamuje zlepiania się  pyłek krwi. Dzięki swoim właściwościom zapobiega starczym zmianom naczyń krwionośnych.
- Poprawia trawienie: przyspiesza wydzielania żółci, poprawia pracę jelit.
- Zwiększa odporność organizmu człowieka: zawiera w dużej ilości allicynę oraz związki siarki, które podwyższają naturalną odporność organizmu, dzięki działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowemu, wykorzystywany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
- Łagodzi stany zapalne skóry wywołane zakażeniami bakteryjnymi i grzybiczymi.
- Jest ważnym źródłem witaminy A, B1,B2 i C: pomaga zachować młodą i zdrową skórę, poprawia wzrok oraz wspomaga leczenie anemii.
- Działa antyoksydacyjne: posiada zdolność do wymiatania wolnych rodników z organizmu.

Jak widać, czosnek jest prawdziwym panaceum na różne dolegliwości. Jego spożywanie jest doskonałym sposobem na zachowanie dobrego zdrowia oraz samopoczucia. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu na jego wyjątkowy zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci. Niektórzy eksperci polecają połączenie surowego czosnku z tłuszczem roślinnym (np. oliwą z oliwek), pozwala to załagodzić jego smak. Można też przyrządzić masło czosnkowe, do smarowania pieczywa: 1-3 ząbki świeżego czosnku zetrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera oraz pól kostki masła i wymieszać.

Prześlij komentarz