Sok wzmacniający odporność

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sok pomidorowo-szpinakowo-paprykowy z cebulą to bogactwo witaminy C. Już 1 szklanka tego soku pokrywa w 100 procentach  zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. W okresie zimowym jest ona niezwykle ważna, ponieważ pomaga organizmowi stawić czoło wszelkiemu rodzaju infekcjom.Sok to tez skarbonka beta-karotenu - niezwykle skutecznego przeciwutleniacza.




Składniki (2 porcje) :


  • 510 g - 3 pomidory
  • 210 g - paczka szpinaku mrożonego
  • 115 g - pół papryki czerwonej
  • 50 g - cebuli
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyć sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
  2. Szpinak rozmrozić, cebulę obrać i wycisnąć  z warzyw sok. 
  3. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdka nasienne i wycisnąć sok.
  4. Wszystkie składniki połączyć i do prowadzić do smaku ziołami prowansalskimi.



Wartość odżywcza:

kalorie -  199 kcal 
białko - 12,5 g 
tłuszcze - 2,7 g 
węglowodany - 24,8 g 
błonnik - 13,9 g
Smacznego !

Prześlij komentarz