Domowa kiszona kapusta na zimę

wtorek, 11 września 2018

Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec zepsuciu produktu i stratom, stosują też konserwanty. Dlatego warto mieć trochę własnej  spiżarni.
Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą 6-7 zł. Koszt domowej to najwyżej 3 zł, bo do jej przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie kilka marchewek oraz cebulę, jeśli lubisz.


Składniki:
  • 3 twarde główki białej kapusty (włoska nie nadaje się do przechowywania)
  • 3 marchewki
  • 15-25 g (2 czubate łyżeczki) grubej, nieoczyszczonej soli kuchennej na każdy kilogram kapusty
  • łyżeczka kminku, jeśli lubisz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kamienny garnek, niedużą beczułkę lub słoje.Umyj je wyparz.
  2. Przekrój każdą główkę na pół, usuń wierzchnie liście i tzw. głąb. Drobno poszatkuj. Nie musisz mieć szatkownicy,wystarczy duży, ostry nóż
  3. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej,cebule pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę z marchewką,cebulą, solą i ewentualnie kminkiem.
  4. Przełóż wszystko do naczyń i ubij najmocniej jak potrafisz. Możesz użyć drewnianego tłuczka lub rób to dłonią w gumowej rękawicy, bo sól drażni skórę.
  5. Na wierzchu połóż talerzyk, spodek lub okrągłą deskę, obciąż np. odważnikiem  lub wyparzonym kamieniem.
  6. Przykryj, pozostaw w ciepłym miejscu na 4-6 dni.
  7. W kilku miejscach przebij kapustę patykiem do dna naczynia,aby pozbyć się gazów, które powodują goryczkę, szczelnie zamknij, wynieś do chłodu. Nie powinna się zepsuć do końca zimy.
Wartość odżywcza w 100 g:

kalorie -  33,5 kcal 
białko - 4 g 
tłuszcze - 0,2 g 
węglowodany - 5 g 
błonnik - 2,6 g

Prześlij komentarz