Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą 6-7 zł. Koszt domowej to najwyżej 3 zł, bo do jej przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie kilka marchewek oraz cebulę, jeśli lubisz.
Składniki:
- 3 twarde główki białej kapusty (włoska nie nadaje się do przechowywania)
- 3 marchewki
- 15-25 g (2 czubate łyżeczki) grubej, nieoczyszczonej soli kuchennej na każdy kilogram kapusty
- łyżeczka kminku, jeśli lubisz
Sposób przygotowania:

- Przygotuj kamienny garnek, niedużą beczułkę lub słoje.Umyj je wyparz.
- Przekrój każdą główkę na pół, usuń wierzchnie liście i tzw. głąb. Drobno poszatkuj. Nie musisz mieć szatkownicy,wystarczy duży, ostry nóż
- Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej,cebule pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę z marchewką,cebulą, solą i ewentualnie kminkiem.
- Przełóż wszystko do naczyń i ubij najmocniej jak potrafisz. Możesz użyć drewnianego tłuczka lub rób to dłonią w gumowej rękawicy, bo sól drażni skórę.
- Na wierzchu połóż talerzyk, spodek lub okrągłą deskę, obciąż np. odważnikiem lub wyparzonym kamieniem.
- Przykryj, pozostaw w ciepłym miejscu na 4-6 dni.
- W kilku miejscach przebij kapustę patykiem do dna naczynia,aby pozbyć się gazów, które powodują goryczkę, szczelnie zamknij, wynieś do chłodu. Nie powinna się zepsuć do końca zimy.
Wartość odżywcza w 100 g:
kalorie - 33,5 kcal
białko - 4 g
tłuszcze - 0,2 g
węglowodany - 5 g
błonnik - 2,6 g
Prześlij komentarz