Domowe sezamki

czwartek, 13 września 2018

Te chrupkie ciasteczka są przysmakiem większości dzieci. W domu można je zrobić w kwadrans.
Jak nazwa wskazuje, jest w nich sezam. Jednak producenci stosują różne receptury. Niektórzy suche ziarna sezamowe "sklejają" karmelem, inni syropem glukozowym i cukrem, a jeszcze inni stosują trochę miodu. Ponieważ każdy z tych składników jest wysokokaloryczny, nic więc dziwnego, że 100 g ciasteczek dostarcza ponad 500 kcal. cena również nie jest niska - wprawdzie mała paczuszka kosztuje około 80 groszy, ale to zaledwie 27 g ! W przeliczeniu na kilogram koszt wynosi ponad 25 zł. Dlatego warto robić sezamki w domu. Ziarno sezamowe w sklepie lub na bazarze kupisz w cenie około 16 zł/kg, a za 1 kg cukru zapłacisz niewiele ponad 3 zł. Z takiej ilości zrobisz aż 2 kg ciasteczek, a to znaczy,że kilogram będzie cię kosztować około 10 zł. Możesz naturalnie cukier zastąpić miodem z korzyścią dla zdrowia.


Składniki:
  • szklanka ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki miodu
  • łyżka masła
Sposób przygotowania:
  1. Masło i miód rozpuścić na wolnym ogniu. 
  2. Dodaj sezam. 
  3. Praż 5 minut, cały czas mieszając. 
  4. Gorąca masę rozsmaruj nożem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Zapiekaj 5 minut, pokrój.

ORZECHOWE


Składniki:
  • szklanka sezamu
  • 2 łyżki posiekanych fisztaszków
  • szklanka miodu
  • łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj miód z sezamem, podgrzej na małym ogniu,ciągle mieszkając, zrumień (uważaj, aby nie przypalić). 
  2. Zdejmij z ognia, wymieszaj z orzechami. 
  3. Wyłóż na wysmarowaną blachę. 
  4. Gdy stężeje, pokrój.

Prześlij komentarz