Kolorowe serowe kulki

piątek, 15 stycznia 2016

Pyszne, wyraziste w smaku, zachwycające wyglądem i aż pachnące aromatami swoich posypek. Taka tęcza na stole. Kolorowe kulki serowe wykonuje się niezwykle prosto i szybko. Na stole kuszą wyglądem i znikają w ekspresowym tempie.




ŻURAWINOWE
Składniki:

  • 150 g żółtego sera
  • 150 g sera fromage
  • 30 g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:

  1. Żółty ser ścieramy na tarce, łączymy z serkiem fromage oraz papryką i ucieramy na jednolitą masę z której formujemy kulki i obtaczamy je w żurawinie.


ZIOŁOWE

Składniki:

  • 150 g tłustego twarogu
  • 150 g sera koziego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka różnych ziół: bazylii, oregano, majeranku
  • sól pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Twaróg ucieramy z serem kozim i śmietana przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  2. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy je w posiekanych ziołach.


ORZECHOWE

Składniki:

100 g sera topionego
50 g mielonych orzechów

Sposób przygotowania:

Ser topiony rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową orzechów, aż uzyskamy jednolitą masę.
Formujemy kulki i obtaczamy je wreszcie orzechów.


Wszystkie kulki możemy ułożyć na liściach sałaty lub cykorii.


Prześlij komentarz