Miód i jego właściwości lecznicze

sobota, 2 stycznia 2016


Już starożytni docenili smak miodu i jego właściwości odżywczych. Egipcjanie składali go w ofierze bogom i stosowali w celach leczniczych, dla Greków był nie tylko świętym napojem bogów, ale również kosmetykiem.

Również dziś korzystamy z cennych właściwości odżywczych i leczniczych tego złotego płynu. Składniki miodu, czyli głównie węglowodany, witaminy A,C,K oraz te z grupy B, a także inne minerały (m. in. żelazo, magnez, i fosfor) są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Miód nie tylko wyjątkowo smakuje, ale działa także bakteriobójczo i leczniczo. Może być także z powodzeniem wykorzystywany podczas różnego rodzaju zabiegów kosmetycznych.

Jeśli lubisz słodzić herbatę, miód może być Twoim naturalnym słodzikiem. Jest znacznie zdrowy od cukru i lepiej smakuje. Na śniadanie jadasz płatki ? Możesz do nich dodać odrobinę miodu, dzięki temu ich smak będzie przyjemniejszy, a Ty już od rana zapewnisz sobie dobry nastrój. Z powodzeniem można dodawać go także do kanapek, sałatek, owoców, deserów czy nawet do alkoholi lub jako marynatę do mięsa. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia sięgaj po niego codziennie, ale w ograniczonych ilościach.

Miód znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Każdy, bez względu na wiek, może skorzystać z jego wyjątkowych składników. Warto podawać go dzieciom, ponieważ sprzyja rozwojowi umysłowemu i przyrostowi ciała, a także naturalnie zwiększa odporność na choroby. Przeziębienie? Tu również miód może okazać się pomocny ! Jego składniki działają nie tylko bakteriobójczo, ale również łagodząco.

Należy również pamiętać o tym, żeby właściwie przechowywać miód i nie doprowadzić do jego przegrzania. Dzięki temu nie straci on swoich cennych właściwości. Najlepiej trzymać go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w którym temperatura nie przekracza 15 stopni C.

Prześlij komentarz